Stenungsunds kulturarv

Det finns mycket värdefullt kulturarv att ta del av i Stenungsund. Genom flera utgrävningar känner man idag till att det har funnits bosättningar inom Stenungsund kommun för åtminstone femtusen år sedan. Det var sedan under 1940-talet som industrialiseringen inleddes då etableringen av den Svenska Bandfabriken kom. Så småningom utvecklades bygden allt mer och Vattenfalls oljekraftverk i Vetteberget kom, samtidigt som hamnen anlades och dörren för industrisatsningen öppnades, i form av petrokemin.

Stenunge by & Ramsön

Det finns flera historiska platser värda att besökas runt om Stenungsund. Ett exempel på det är Stenunge by som ligger mitt i det moderna Stenungsund. Byn består av två stycken 1700-talsgårdar och är idag en autentisk kulturpark. Väster om staden Jörlanda ligger ön Ramsön och här har inte mycket förändrats. Odlingsmarken och naturen ser likadan ut på ön som för hela 150 år sedan. En väldigt välbevarad ö med mycket historia och kultur att upptäcka. Befinner man sig i Stenungsund bör man prioritera ett besök på Ramsön och i Stenunge by. Inne i Stenunge by ligger Mariagården. Gården byggdes någonstans mellan åren 1770-1790. Huset förklarades som byggnadsminne år 1989 har därefter blivit stiligt renoverat under årens lopp. Ett besök på Mariagården för dina tankar tillbaka i tiden och huset berättar om de gamla goda tiderna. Sommartid fungerar Mariagården som ett trädgårdscafé och under vinterhalvåret kan man få hyra huset för mindre sällskap. Mariagården är en mycket rofylld plats att träffas på och önskar man att prova på att baka bröd i en gammal stenugn kan boka en tid för det.

Stenungsön och Göteborgskoloristerna

Det var under mitten av 1800-talet som badorten Stenungsön började växa fram. Det bodde närmare 300 gäster sommartid på Stenungsön vid förra sekelskiftet och under tidigt 1900-tal började de ståtliga privatvillorna att byggas, som än idag bidrar till öns unika karaktär. På 1920-talet var det några konstnärer som studerade hos läraren Tor Bjurström på målarskolan Valand i Göteborg och Göteborgskoloristerna är benämningen på dessa konstnärer. Flera av de mest kända konstnärerna i Sverige har bott på Stenungsön, bland annat Ragnar Sandberg, Karin Parrow och Erling Ärlingsson. Många av dessa konstnärer läser man om idag på Kulturskolan i Stenungsund.

Vandra runt på Stenungsön och njut av en miljö där flera kulturpersonligheter varit sommarboende eller gäster under flera år. Att husen dessutom är privata på ön innebär att det bor människor där som delar och värdesätter hänsyn och integritet. Stenungsön är en magisk plats att komma till och absolut värt att besöka under sin vistelse i Stenungsund. Kulturvandring på ön har blivit allt mer populärt de senare åren och lockar varje år flera hundratals kulturintresserade besökare. Samtliga av husen bär på en rik kulturhistoria och man kan lära sig mycket av våra mest kända konstnärer i Sverige genom ett besök på ön. På Stenungsunds turistbyrå i Fregatten kan man hämta broschyren ”Kulturvandring på Stenungsön” och ha till sin hjälp när man ska genomföra den populära och mycket omtyckta vandringen längs med ön. En perfekt möjlighet att fylla på sin kunskap kring kulturarvet i Stenungsund.