Kyrkomusik och körer i Stenungsund

Norums och Ödsmåls församlingar tillhör båda Stenungsunds pastorat. Cirka 67 procent av deras 16 000 invånare är medlemmar i Svenska kyrkan. Deras verksamheter är många och förutom de traditionella gudstjänsterna finns här ett stort utbud av diverse olika aktiviteter. Här får både barn och vuxna en chans till gemenskap och fina möten.

Aktiviteter

Svenska kyrkan i Stenungsund har många olika aktiviteter för både barn och vuxna. Det finns verksamhet för de små barnen, liksom de lite större skolbarnen som vill ha något att göra efter skolans slut. I utbudet av aktiviteter finns det en hel del att välja på för alla åldrar. Till exempel kan man delta i Kristen tro på lätt svenska, här finns språkcafé och syförening för dem som tycker om att sy. Gillar man att koppla av i naturen, så finns det stavgångsträffar och är för unga tjejer över tjugo år ordnas det tjejkvällar.

Kör och musik

Att sjunga i kyrkokör är väldigt populärt och roligt. Sång och musik har alltid varit en del av kyrkans värld och i Stenungsund har Svenska kyrkan många olika sorters musikupplevelser. Barnkörer kan barnen sjunga i och här sjungs både nya och gamla låtar. Barnen får prova på olika musikstilar och stämmor och de medverkar även i familjegudstjänster. För vuxna erbjuds ett antal olika körer. I Norums vokalensemble får man sjunga med en mindre grupp. Här sjungs allt från klassiskt, jazz, visor och psalmer i kanon eller olika stämmor. Kören får man provsjunga in till och det är enbart en damkör. Kören Gloria är för dig som gillar att variera musikstilarna och sjunga blandat. Ödmåls har också en kyrkokör, som är mer traditionell än de andra och här sjunger man på olika gudstjänster. På Kristinedalskyrkans fritidsgård kan de som vill få spela musik. Det finns möjlighet att spela in egen musik, lära sig nya instrument, repa med hörlurar i en tyst replokal. Här finns en hel del plats för dem som är intresserade av att själv utforska sitt musikintresse.

Kyrkorna

I Stenungsund finns det tre kyrkor. Kristinedalskyrkan, som byggdes 1971. Norums kyrka, som är den ursprungliga sockenkyrkan byggdes på 1100-talet och blev tillbyggd 1847-1850. Ödsmåls kyrka från 1867, byggdes upp på samma plats som den medeltida kyrkan, som fick rivas. Förutom de tre kyrkorna finns även ett kapell, Stenungsunds kapell, som ligger på Kyrkberget och invigdes 1927.